Köpeğinizle daha sık gezmeye çıkmak istiyorsunuz ama köpeğiniz arabanıza binmek istemiyor ya da midesi mi bulanıyor? Size yardımcı olacak detayları bu yazımda bulabilirsiniz.
Köpeğinizi arabaya alıştırmak için 4 bölümden oluşan bir formül uygulamanızı tavsiye ederim.
Köpeğiniz de Arabaya Karşı Pozitif Merak Uyandırın: Arabanın içerisine köpeğinizin en sevdiği yiyecekleri koyabilirsiniz. Arabanızın biraz kokmasına neden olsa da köpeğiniz için son derece merak uyandırıcı bir etki yapar.
Arabaya Binmeye Alıştırın: İlk etapta arabanın kapıları açık ve motor çalışmıyor durumdayken bir kapıdan girip diğer kapıdan hemen indirin. Bunu yaparken de ödülü bol tutmayı unutmayın. Köpeklerde lideri taklit etme güdüsü olduğundan, arabanın içerisine binip köpeğinizi çağırmanız da motive edici bir davranıştır. En iyi yöntemlerden biri de arabaya binme konusunda problemi olmayan, köpeğinize örnek olabilecek diğer bir köpekten yardım almaktır. Böylelikle köpeğiniz arabaya rahatça binen diğer köpeği taklit ederek arabaya binmeye alışacaktır. Olumlu sonuç aldığınızda egzersize ara verin. Bırakın köpeğiniz sabırsızlık içinde bir daha ki arabaya binme çalışmasını beklesin. Ancak dikkat edin yinede arabanıza binmekten çekiniyor ise zorlamayın, azarlamayın, kayışına asılmayın. Bu egzersizi arabanın içi çok sıcak iken yaptırmayın.
Arabada Beklemesini Sağlayın: Köpeğinizi arabanızın içine kaldığı zaman sevin. Ancak dikkat edin dozu iyi ayarlayın, heyecanlandırıp arabanın içine bindiği zaman bir öne bir arkaya geçebileceği izlenimini uyandırmayın. Köpeğinizin aç olduğu zamanı değerlendirin. Bunun için bir kemik parçası alın; yolculuk yapmasını istediğiniz bölüme koyun. Köpeğiniz kemiği yemeye başlayacak dolayısıyla arabada da zaman geçirmeye başlamış olacaktır. Yiyeceğin yanı sıra köpeğinizin en sevdiği oyuncaklardan bir kaçını ya da yatağını da alıştırma sürecinde arabanızda bulundurabilirsiniz.
Arabayla Seyahate Başlayın: Kısa, düz ve köpeğinizi sarsmayacak yolculuklarla alıştırmaya başlayın. Kısa yolculukları başarıyla tamamladığınızı anladığınız zaman mesafeyi arttırın. Mesafe arttığında molalar vermeye özen gösterin. 15 dakikalık seyahate 5 dak., 30 dakikalık seyahate 10 dak. gibi sürelerle mola verebilirsiniz.
Mide Bulantısı ve Salya Sorunu: Aracınız SW veya bagajı geniş bir MPV olabilir ancak köpeğinizin midesi bulanıyorsa yolculuk için en uygun yer aracınızın orta bölümüdür. Orta bölümde seyahat eden köpek, aracın hareketinden daha az etkilenecektir. Bu tip köpekler için yukarıda saydığım aşamaları sabırla daha uzun tutmak faydalı olacaktır, veteriner hekiminizin uygun göreceği bulantı ilaçlarından da destek alabilirsiniz.
Salya sorunlarının çıkış noktasında ise temelde korku yatar. Arabanın kendisi korku kaynağı olabildiği gibi yolculuğunun sonunda canının yanması da köpeğinizde salya artmasına sebep olabilir. Örneğin sadece aşı ya da operasyona götürülmek için arabaya bindirilen köpeklerde korkudan kaynaklı salya salgılamak gerçekleşebilir, seyahat sonunda iyi tecrübeler kazandırmak bu sorunu aşmanızda size destek olabilir. Yine bu sorunla başa çıkmak için sistematik duyarsızlaştırmadan da yararlanabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
* Uzun seyahatlerde köpeğinizin ihtiyaçlarını gidermesi ve kaslarının açılmasını sağlamak için 3-4 saatte bir mola vermeniz iyi olur.
* Eğer köpeğiniz araçta kutu(box) ya da kafesle seyahat etmiyorsa patileriyle kapı kolunu zorlayıp açabilirler. Bunu engellemek için çocuk kilidini aktif hale getirebilirsiniz.
* Köpeklerin fizyolojisi için ortalama sürat 35-45 km.dir. Aracınızla 140 km. hızla seyahat ederken köpeğinizin kafasını camdan dışarı uzatması sonucunda maruz kalacağı rüzgâr ya da soğuk yüzünden gözlerinde ve kulaklarında sağlık problemleri yaşayabilirler.
* Aracınızı durdurduğunuzda köpeğinizin kapısını açar açmaz inmemesini sağlamak ve çeşitli kazalardan korumak için siz komut vermeden araçtan inmemesini ve beklemesini sağlayın.
* Açık kasa kamyonetlerin arkasında bağlayarak köpek taşımak son derece risklidir. Köpek araçtan inmeye/atlamaya çalışıp kayışlarından asılı kalabilir.
* Kemirebilen köpeklere dikkat edin, sürüş esnasında emniyet kemeri adaptör kayışını yiyebilir ya da bagaj ağlarını kemirip ön tarafa gelebilirler.
Güvenlik:
* Olası ani frenlemelerde köpeğinizin araç içinde başıboş savrulmasını engellemek için kutu(box) ya da emniyet kemeri adaptöründen yararlanın.
* Sıcak havalarda yolculuk yaparken köpeğin rahat hava almasını sağlayacak önlemleri alın(klimayı çalıştırmak ya da camları aralık bırakmak gibi).
* Şayet bir koruma köpeğiniz varsa ya da köpeğiniz yabancı gördüğü zaman havlama eğilimindeyse aracınızın camlarını film kaplattırmanız faydalı olacaktır. Bu meraklı gözlerden köpeğinizi uzak tutup daha az sinirlemesine ve havlamasına engel olacaktır.
* Çok sempatik gözükse de köpeklerin kafalarını camdan dışarı çıkartmaları uçuşabilecek çeşitli cisimlerin gözlerine kaçmasına ya da suratlarına taş gibi cisimler saplanmasına sebep olabilir.
* Köpeğin araba içinde serbest dolaşmasına izin vermek sürüş güvenliğiniz açısından son derece dikkat dağıtıcı ve tehlikelidir.
Destek Alın: Yukarıdaki çözüm yolları, tavsiyelere bazı köpekler reaksiyon göstermeyebilir. Eğer sorunun kemikleşmiş olduğunu ya da çözmekte zorlandığınızı hissediyorsanız lokal bir Köpek Eğitmeni meslektaşımdan bilgi alın lütfen.
Saygılarımla…
Taner Gümüşgerdan / Profesyonel Köpek Eğitmeni