Yavru köpeklerin en önemli ihtiyacı sosyalizasyon dur. Yazımda sebeplerini okuyabilirsiniz. Yardımı olması dileğimle.
Sosyalizasyon köpeğinizi yetiştirirken doğru davranışları oluşturmanın ilk adımıdır. Köpeğinizin sosyalleşmesini, doğru davranmasını, yaşadığı çevreye uyum sağlamasını oluşturmak yavruluk döneminden hatta ilk haftalardan başlayan kritik dönemlerdir. Köpeğinizin ilk andan itibaren tanıştığı her yeni durumla olumlu davranışlara dönüşmesini sağlarsanız, bu yaşamı boyunca böyle devam edecektir. Köpeğinizin bulunduğunuz çevreye, kişilere, diğer köpeklere ve hayvanlara uyum sağlaması sosyalizasyondur.
Köpeklerde Sosyalizasyon Niçin Önemlidir?
John Paul Scott ve John Fuller ’ın araştırmasına göre; Bir köpeğin karakterinin % 35’i kalıtsal – %65’i ise yavrunun, anne, kardeş ve daha sonra ailesi ile yetiştiriliş tarzından kaynaklanır. Bu da bize köpeğimizin karakterinde istemediğimiz özellikleri doğru bir yönlendirme ile düzeltebilmek şansımızın olduğunu gösterir. Dünya çapında her yıl yüz binlerce köpek başlangıçta doğru sosyalizasyon ve karakter iyileştirilmesi görmedikleri için sokağa atılmakta ya da telef edilmektedir.
Köpeğinizin iyi bir aile bireyi olmasını istiyorsanız sosyalleşmesi çok önemlidir. Eğer yavruluk döneminden itibaren sosyalleşmesini sağlayıp teşvik ederseniz yetişkinlik döneminde sorunlarla karşılaşma olasılığı daha düşüktür. Unutmayalım ki korkular, havlamak, hırlamak, hatta ısırmak gibi agresyon içeren davranışların çoğu, doğru sosyalizasyon sağlanmamasından kaynaklanır. Yetişkin köpeğiniz için alışkanlık haline gelen bu tip davranışları modifiye etmek çok zaman harcamanıza sebep olur ve dikkatli bir eğitim gerektirir.
Amerika ve Avrupa’da sosyal köpek testleri oluşturulmuştur. Bu testleri geçen köpeklerin alışveriş merkezleri, kafeler ve restoranlar gibi yerlere girmesinde bir sakınca görülmez. Ülkemizde de başlayan bu uygulamanın sorunsuz giriş hakkı kazandırdığı günler gelir umarım.
En Önemli Püf Nokta: Köpeğinizin tam olarak sosyalizasyonunun sağlanması süreci 8 ila 16 hafta arasındadır. Bu süre çoğu zaman yavru köpeklerin aşılarının bitmediği döneme denk gelir ve birçok sahip yavru köpeklerini dışarıda dolaştıramaz. Bu şekilde yavrunun fiziksel sağlığını korusak da, ileride karakter ve davranış sorunları olan köpeklerimiz olur. Bunu engellemek için gerekirse yavruyu kucağınızda da olsa dışarı çıkarın, insanlarla tanışmasını sağlayın, kafe de oturun, arkadaş ziyaretleri yapın. Çekeceğiniz azıcık bel ağrısı dışında bu süreç sosyal bir köpek kazanmanıza sebep olur.
Sosyalizasyon Nasıl Sağlanır?
- Henüz 3 haftalıkken köpekler ses ve görüntülere alıştırılırsa sosyalleşmeleri daha kolay olacaktır. Yavrularda reaksiyon gösterme ve sonrasında da kendini toplama önemli faktörlerdir. Eğer yeteri kadar farklı durum yaşamışsa bir şeyden korktuğunda ya da bir şeye şaşırdığında kendini toplaması daha hızlı olacaktır.
- Köpeğinizin sosyalleşmesinin ilk adımına evinize misafir davet etmekle başlayabilirsiniz. Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı tüm insanları, ayrıca şapka, gözlük, eldiven gibi tüm giysi, aksesuarları tanımasını ve alışkanlık kazanmasını sağlayın.
- Sokak ve parklar gibi deneyimleri yaşamalı, koşan, bağıran veya üniformalı insanlar gibi daha sonra problem yaşayabilecekleri tecrübeleri erkenden edinmelerini sağlamak, hayatlarımızı önemli ölçüde kolaylaştırır.
- Gürültücü çöp kamyonları, otobüsler, bisikletler ve motosikletler şehirde yaşayan köpeklerin mutlaka tecrübe etmesi gereken taşıtlardır.
- Köpeğinizin yaşamı boyunca mutlaka yüksek tolerans göstermesi gereken tekerlekli sandalyeli ya da değnek kullanmak zorunda olan engelli insanlara karşı alıştırmanız gereklidir.
- Veteriner hekiminizi ziyaret etmeyi sakın unutmayın. Kliniğin ortamına alıştırın, muayene masasına çıkartın, tüm çalışanların köpeğinizi sevmesine ve ufak ödüller vermesine izin verin.
- Köpeğinizin yavruluktan itibaren korku agresyonu kazanmaması için şemsiye, baston gibi eşyalara alıştırın. Şemsiye açıp kapama egzersizleri ya da parkta yürürken bastonlu insanlarla tanışmasını sağlayın ki yetişkinlik döneminde şemsiye açan birine havlayıp hırlayan bir köpeğiniz olmasın.
- Diğer köpeklerle mutlaka oyun oynatın. Bu hem köpeğinizin sosyalleşmesi hem de zihinsel gelişimi için fayda sağlar ancak oyun arkadaşlarına çok dikkat etmelisiniz. Köpeğinizi agresyon sorunu olan, oyun oynarken devamlı taciz eden-ısıran köpeklerden uzak tutun.
- Çocuklar önemlidir, evinizde çocuk olmayabilir ama sağlıklı hareket eden bir köpeğinizin olmasını istiyorsanız mutlaka çocuklara karşı alıştırın. Henüz yavru iken onu oyun parklarına götürün; evinize çocuklu misafirler davet edin.
- Köpeğinizin birçok ses ve gürültüye duyarlı hale gelmesini sağlayın. Mahallenizdeki, evinizdeki inşaat gürültüsü, itfaiye ve ambulans sireni, matkap, elektrik süpürgesi gibi seslerden korkmaması için yavruluk döneminden itibaren alıştırmakta fayda vardır.
- Gök gürültüsü, havai fişek, uçak gibi sürekli karşılaşmadığı seslerden de korkmaması için eğitmeniniz den buna benzer seslerden oluşan bir efekt kaydı edinin. Önceleri kısık sesle dinletmeye başlayacağınız bu sesler, ses yükseldikçe köpeğinizin duyarlı hale gelip alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır.
- Şayet yanınızda götürmek zorunda olduğunuz köpeğinizle deniz seyahati yapmak, tekne, feribot, gemi gibi taşıtları kullanmak durumundaysanız yavruluk döneminden itibaren seyahat ettirip doğru teşvikle alışkanlık kazandırın.
Diğer Önemli Püf Nokta: Aşırıya kaçmayın ve sınır koyun. Köpekler ile oyunun başlama ve bitiş zamanına siz karar verin. İnsanların köpeklerinize dokunmasına izin verirken dikkat edin. Köpeğiniz size özeldir sizden fazla sevgi ve ilgiyi başkalarından görmesin. Doğru sosyalizasyon ilkokulda bizlere anlatılan Çekirdek Aile formatında olmalıdır. Yani anne, baba ve çocuklar(+köpek). Ancak bu şekilde ‘Bak dışarıda da başka aileler var. Bu aileler de kediler, köpekler, insanlar ve çocuklar var. Bil, gör ama yanlarına gitmeye çalışma çünkü sen bizim aileye aitsin.’ dersek sınır koyarız. Yurt dışında kaffeler de oturan, alışveriş merkezlerinde dolaşan, toplu taşımada sorunsuz seyahat eden köpeklerin sırrı budur. Lütfen ne fazla ne de eksik kalın sosyalizasyon programınız da.
Destek Alın: Yukarıdaki çözüm yolları, tavsiyelere bazı köpekler reaksiyon göstermeyebilir. Eğer sorunun kemikleşmiş olduğunu ya da çözmekte zorlandığınızı hissediyorsanız lokal bir Köpek Eğitmeni meslektaşımdan bilgi alın lütfen.
Saygılarımla…
Taner Gümüşgerdan / Profesyonel Köpek Eğitmeni
#kopekustasi #dogtrainer #özelköpekeğitmeni #özelköpekeğitimi #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #evdeköpekeğitimi #yerindeköpekeğitimi #köpekdostu #köpekaşkı #yavruköpek #köpekoteli #köpekdostuotel #özelders #köpekler #eğitim #tgdogtraining #köpekeğitimi #köpekeğitmeni #özelders #köpekler #eğitim #veteriner #veterinerhekim #antalya #izmir #ankara #istanbul #siberianhusky #goldenretriever #rottweiler #pug #frenchbulldog #cavalierkingcharles #chowchow #akita #shihtzu #malinois #doberman #bulldog #schnauzer #poodle #labradorretriever #germanshepherd #pomeranian #samoyed #istanbul #dogs #hunde #seyahat #gezi #kamp #dağlar #göl #deniz #doğa #tatil #camp #mountain #campervan #camperlife #vanlife #trip #travelwithdogs #nature #trekking #holiday
köpek ustası, dog trainer, özel köpek eğitmeni, özel köpek eğitimi, köpek eğitimi, köpek eğitmeni, evde köpek eğitimi, yerinde köpek eğitimi, köpek dostu, köpek aşkı, yavru köpek, köpek oteli, köpek dostu otel, özel ders, köpekler, eğitim, tg dog training, köpekler eğitim, veteriner, veteriner hekim, antalya, izmir, ankara, istanbul, siberian husky, golden retriever, rottweiler, pug, french bulldog, cavalier king charles, chow chow, akita, shihtzu, malinois, doberman, bulldog, schnauzer, poodle, labrador retriever, german shepherd, pomeranian, samoyed, dogs, hunde